måndag 13 juni 2011

Armborstworkshops x3


Efter några workshops har en hög med brädor, stavar och metallbitar förvandlats till oerhört olivsfarliga boffervapen! Snart ska regn av skummgummiskäktor falla över fienden :P

3 helger har nu ett stort gäng glada lajvare spenderat i en småkall verkstad (*host* skyddsrum) i Skarpnäck och byggt armborst. (samt lite annat skrufs som skäktor och gambesonmallar och dyl. Och några enstaka har väl smitit undan och skrivit lajvsånger på temat krigsmisär och nationalromantik också ;P) Så 12-20 lördag-söndag har vi filat blänkande mässingsnötter, klirrande metalldelar till avfyrningsmekanismerna, sågat och slipat stockar, surrat och tejpat bågar och målat och lindat och bockat och fikat. Oftast ackompanjerat av glatt visslande och sjungande ;) Med massproduktion i äkta cordovisk anda gick det mesta snabbt och smidigt. Vi har haft bandsåg, pelarborr, cirkelkap och lite annat skoj till hjälp. Men många tappra lajvare har också filat och slipat för hand i många timmar.

Och efter X liter kaffe och blandsaft har vi åstadkommit inte mindre än 25 galet snygga armborst! (och 1200 bofferskäktor på väg...) Och nu är de nästan klara, lite detaljer på bågarna ska fixas till. Om DU springer ikapp ett sånt här, MÅSTE du pilla på mekanismen så att den faller i läge med sitt underbara "klick"-ljud.



Under workshopsen har vi också sett lite lädersömnad, sköldbygge och steampunkarmborstillverkning bedrivas. Majoriteten av deltagarna har varit falkskyttar, men även andra cordoviska fraktioner, gillesmedlemmar, danna'gil och folk som inte ska på lajvet har varit med och fixat saker (och säkert fler som jag missat). Väldigt trevligt!


Armborsten kommer användas i Falkskyttet på Krigshjärta 5. Jag är inte helt inläst på organisationen, men som jag har förstått det är det Stockholm Goes Lajv som arrangerar och finansierar, vilket är ett projekt kopplat till Föreningen Granland. Det är därför Hampus med stolta medarbetare posar så fint med första utkastet på färdiga armborst här:

Bilderna är tagna av Erik Petterson, tack för lånet!


//Kim

1 kommentar:

  1. Mer om Stockholm Goes Lajv 2011 finns här: http://www.granland.se/SL2011.pdf

    Ja, det är ett projekt av Föreningen Granland som syftar till att sponsra material till folk som vill bygga lajvprylar, främst till Krigshjärta 5.

    SvaraRadera